US Man vädjar till skuld i $ 722 miljoner Bitclub Network Ponzi Scheme Case

En arrangör för Bitclub Network Ponzi-schemat har erkänt anklagelser för att ha sålt oregistrerade värdepapper och att prenumerera på en falsk skattedeklaration i samband med sin roll i bedrägeribedräkningen på 722 miljoner dollar. Mannen, Joseph Frank Abel, erkände sig skyldig vid videokonferens inför den amerikanska distriktsdomaren Claire C. Cecchi.

Den amerikanska medborgaren blir den andra personen som erkänner sig skyldig till anklagelser om bedrägeriet efter rumänska Silviu Catalin Balacis inträde i juli.

Abel anklagades ursprungligen av åtal i december 2019 tillsammans med fyra andra medförtalare strax efter arresteringen

Enligt uttalandet från den amerikanska advokaten, Craig Carpenito, den tilltalade och hans medbrottslingar drivs „ett bedrägligt system som begärde pengar från investerare i utbyte mot aktier i påstådda gruvpooler för kryptovalutor.“ Dessutom belönade systemet „investerare för att rekrytera nya investerare till systemet.“

Vidare säger uttalandet att Abel, som fungerade som systemets storskaliga promotor, ”marknadsförde och sålde aktier i Bitcoin Billionaire trots att han visste att nätverket och dess operatörer inte lämnade in ett registreringsdeklaration för att registrera aktier hos US Securities and Exchange Commission. ”

Enligt föreskrifter i Förenta staterna innebär den konspirationsavgift som Abel vädjade, skyldig ”maximalt straff på fem år i fängelse och böter på 250 000 dollar, eller två gånger den ekonomiska vinsten till svaranden eller förlust för offren.”

Skatteavgiften å andra sidan medför en högsta straff på tre års fängelse och en böter på 100 000 $. Dömningen är planerad till 27 januari 2021

Domstolsutlåtandet föreslår emellertid att de övriga fyra tilltalade som ursprungligen anklagats tillsammans med Abel, är förlorade, åtminstone för tillfället:

Anklagelserna och anklagelserna mot de andra tilltalade är bara anklagelser och de antas vara oskyldiga såvida inte de har bevisats skyldiga.

Från april 2014 till december 2019 drivs Abel och hans medhjälpare systemet som specifikt riktade sig till „dumma“ investerare. Verksamheten, som växte till en av de största kryptoprogrammen, riktade länder i Asien, Afrika och Europa. Många förlorade investerade medel när systemet kollapsade ungefär samtidigt som direktörer arresterades.